Home » vegan-shoes

Vegan-Shoes

 

Wanneer je vegan-shoes hoort denk je waarschijnlijk aan iemand die geen leer draagt en op hele slechte kwaliteit schoenen loopt. Vroeger was dat misschien wel zo, maar tegenwoordig kun je zulke mooie vegan-shoes bij veganhippo kopen die niet meer onder doen aan de 'traditionele' leren schoen. Het wordt tijd om met tradities te gaan breken! 

 

Waarom met leer breken

 

Waar mensen niet bewust bij stil staan is dat leer toch echt de huid van een levend gevoelig dier is geweest. Leer is zo'n algemeen iets geworden, dat niemand meer stilstaat bij het leed wat er eigenlijk schuil gaat achter leer en binnen de leerindustrie. Leed voor zowel dier als mens.

Zo komt het meeste leer uit China en India vandaan. We weten natuurlijk dat ze in China de welzijnsregels met betrekking tot dieren niet helemaal up-to date hebben. Sterker nog, die zijn er niet en dieren doen er eigenlijk helemaal niet toe. De levensstandaard van de dieren is zeer laag te noemen. De leerproducten uit de diverse landen zijn niet te controleren omdat ze niet of expres verkeerd labelen. Het is dus niet met 100% zeker vast te stellen van welk dier de huid is geweest wanneer het bewerkt is. Ook moet je je bedenken dat er honden en katten geslacht en gevild worden (veelal levend) voor het leer wat geëxporteerd wordt. Zoals gezegd worden deze leerproducten verkeerd gelabeld als bijvoorbeeld kalfsleer of koeleer. Het is dus mogelijk dat jouw leren schoenen of jouw leren jas de huid van een hond of kat is geweest zonder dat je het weet. 

 

In India zijn wel dierenwelzijn wetten, maar deze worden zoals onderzoek heeft aangetoond niet tot nauwelijks nageleefd. Zo moeten de koeien die geslacht gaan worden zelf dagenlang naar het slachthuis lopen zonder voedsel en zonder water. Ook worden de dieren zwaar mishandeld door zonder verdoving te castereren en de staart af te snijden. Ook worden de dieren op het hoofd gebrandmerkt en worden ze in toom gehouden door op het hoofd te staan en tabak en chilipeper in de ogen te smeren.  Uiteindelijk worden ze uit hun lijden verlost door met botte messen en zonder verdoving de keel door te snijden. Dus wanneer je denkt dat leer onschuldig is moet je echt nog een keer goed nadenken. 

 

In Thailand zijn er ongeveer 1000 krokodil boerderijen waar zo'n 1,2 miljoen krokodillen worden gehouden. Veelal worden deze dieren zonder verdoving de keel doorgesneden of eveneens levend gevild voor het krokodillenleer.  Ook krokodillen hebben gevoelens net als mensen. Het is bijna niet voor te stellen welke pijn het dier moet doormaken voor het eindelijk sterft om uiteindelijk als leren schoenen, leren jas of leren handtas te eindigen. 

 

Wanneer je wilt weten hoe jouw leer tot stand komt kun je eens kijken op https://www.peta.org/features/facts-about-leather/ 

Wanneer je denkt... nee laat maar, dat hoef ik niet te zien. Dan weet je dat je vanaf nu geen leer meer kunt kopen en over moet gaan op onder andere vegan-shoes. 

Waarom Vegan-shoes? Leer is toch een afval-/bijproduct?

 

Nee, dat is iets wat al heel lang niet meer het geval is. Veel mensen denken inderdaad dat het leer afkomstig is uit de vlees- en melkindustrie en dat er zo een mooie bestemming gegeven wordt aan 'slachtafval'. Maar zoals hierboven al beschreven zijn er wereldwijd speciale boerderijen voor leer. Dit is eigenlijk met ieder soort leer het geval en in alle gevallen lijden de dieren enorm en leven ze een slecht leven waarbij ze helse pijnen moeten doorstaan om uiteindelijk gedood te worden. Meer dan 1 miljard dieren worden alleen al voor leer afgemaakt binnen de leerindustrie. Dan moet je denken aan Kalfjes, Koeien, Lammetjes, Paarden, Geiten, Varkens, Katten en Honden. Dus daarom is het beter om Vegan-shoes te gaan dragen. 

 

Maar mijn schoenen zijn 'Made in Italy'

Ook die vlieger gaat niet op. Het maakt niet uit wat er in je label staat, de ruwe leerproducten in 99% van de gevallen altijd uit landen zoals China, Thailand Bangladesh of India. Dat het leer uiteindelijk verwerkt wordt tot schoen in Italië of Amerika doet niets af aan de lijdensweg die begaan is tot de productie van het leer. Maar zelfs wanneer het dier in Italië geslacht zou zijn, dan nog heeft het dier een hels leven moeten doorstaan en is het dier afschuwelijk aan zijn of haar eind gekomen. Door vegan-shoes van veganhippo te kopen draag je daar in ieder geval niet meer aan bij. 

 

Leer en chemicaliën

Zonder het leer te bewerken zouden de leren schoenen onder je voeten vandaan rotten. Het rottingsproces start onmiddellijk bij de dood van het dier. Om het rotten te voorkomen zal het leer bewerkt moeten worden. Dit gebeurt met een heleboel gevaarlijke chemicaliën zoals formaldehyde, minerale zouten, koolteer en diverse oliën, verven en afwerkingen. Sommige van deze producten zijn op basis van cyanide. Dit is kort en simpel gezegd vergif waar je dood aan kan gaan.

Deze bewerking van de huiden gebeurt in lageloonlanden waar de werkstandaard en veiligheidseisen zeer laag zijn of geheel ontbreken. Veelal worden deze gevaarlijke procedures door kinderen uitgevoerd.

Bijna al het leer wordt verchroomd tijdens het leerlooien. Het afval wat daarbij vrij komt wordt beschouwd als hoog kankerverwekkend. Niet alleen de mensen die ermee werken, maar ook buurtbewoners lopen volgens onderzoek 20% tot 50% meer risico om leukemie te ontwikkelen. Zoek je nog meer redenen om voor vegan-shoes te kiezen? 

 

Hoeveel redenen heb je nodig om voor vegan-shoes te kiezen

De veelgehoorde klacht van mensen die nog nooit vegan-shoes gedragen hebben is dat ze bang zijn dat de schoenen niet ademen. Nu weten wij niet precies wat ze onder ademen bedoelen, maar de lijken rond je voeten ademen dus ook al een lange tijd niet meer. 

Het gaat er natuurlijk om of vegan-shoes net als sommige leren schoenen luchtig zijn. We noemen dat inderdaad ademen. Bijna alle vegan-shoes die wij bij veganhippo verkopen zijn gemaakt van ecologisch microvezel en zijn uitgerust met het 'on steam' productiesysteem. Dit houdt kortgezegd in dat de vegan-shoes bij veganhippo zowel waterproof zijn als ademend en warmte regulerend.  Dus om te stellen dat je van vegan-shoes zweetvoeten krijgt is niet de waarheid.

 

Ook heeft Veganhippo schoenen die gemaakt zijn van ananasleer oftewel Pinatex. Dat zijn schoenen gemaakt van de bladeren van de ananasplant. Ook zijn er schoenen te koop van gerecyclede PET en hopen we binnenkort schoenen van hennep te verwelkomen in onze veganhippo shop. 

 

Test ze zelf bij veganhippo, je zult niet teleurgesteld worden. 

 

Wreedheid is een keus. Leer is niet onschuldig. Kies voor leedvrije schoenen en draag bij aan een lievere en mooiere wereld. 

 

Voor vragen of opmerkingen kun je ons altijd mailen op info@veganhippo.nl 


schoenen van ananasleer